Randijáték - a boldogság halála

2018. március 12. 08:45 - Ősi L. Bulcsú

Naponta olvasom az online "randiblogok" posztjait, találkozom megkeseredett nőkkel, és pasikkal, akik nem találnak társat maguknak. Pedig egyik ember sem lúzer. Rendes, kedves értelmes emberek, vágyakkal, álmokkal. De egyben mindegyik hasonlít, lelke mélyén keresi az igazit. A megértő társat, a szeretőt, a barátot, a cinkost, a szerelmet. Keresi az őszinte kapcsolatot. Egészen addig, amíg nem következik be az első, vagy x. randi. Onnantól elkezdődik a randi-párkapcsolati játszma.

Mit jelent ez? Elfeledkezünk célunkról. Elfeledkezünk magunkról. Elfeledkezünk a legfontosabb dologról, a BOLDOGSÁGUNKRÓL.

happy-girl-big.jpg

Mert valójába mibe akarunk beleszeretni? Egy külsőbe, egy képbe? Ha őszinték vagyunk magunkhoz, a szexi instagram párselfie-t követően, egy idő után arra vágyunk, hogy olyan életünk legyen, mint a nagyiéknak, akik ötven év után is szeretik, tisztelik egymást. Talán minden komoly kapcsolat legfontosabb motívuma a tisztelet. Elfogadni, meghallgatni, megérteni a másikat. Egy szóval szeretni, azért amilyen.

casablanca-web2050.jpg

De az online társkeresés erre alkalmatlan. Mert hogyan is zajlik egy online ismerkedés: vagy levelet írunk, vagy jobbra húzzuk. Igazából szánalmas maga a kapcsolatfelvétel módja is. Látunk egy képet, látunk pár sort. De ekkor nem az embert, a jelöltet figyeljük, hanem a korábbi, elérhető delikvensekhez hasonlítjuk a következőt. Ez tetszik, ez nem. Majd, ha elértük, hogy meglegyen a kapcsolat, matcheltünk, jöhet a kommunikáció.

Feltesszük az alap kérdéseket, hogy egyáltalán felszínes világunkban legyen valami kapcsolódási pont. Mit szeretsz, mivel foglalkozol, sportolsz, hol jártál? Valójában ezekre a válaszokra nagyon nem vagyunk kíváncsiak. De az online nem enged több betekintést, a másik életébe. Nem tudjuk mit csinál, mit szeret, nem tudunk róla semmit. A klasszikus offline ismerkedésben egy pillanat alatt többet tudunk meg a másikról.

button.jpg

Túl vagyunk az első levelezésen és jön (jó esetben) az első randi. Itt két lehetőség van. Lassan azt hiszem mindkettő halálra ítéli a komoly, őszinte kapcsolat esélyét.

De itt álljunk meg egy szóra. Mit jelent a komoly kapcsolat? Mit is takar a nagyiék kapcsolata? Kémiát? Szexi, trendi testet? Szerintem nem! Ők nem a látszatra építettek. Az őszinte, komoly kapcsolat olyan mint egy szekér. Egy szekér, amit két ember irányít. Többféleképpen lehetséges ez.

Lehet, hogy az egyik a bakon ül, míg a másik húzza a szekeret. Ezt hívjuk inspiráló kapcsolatnak.

Lehet, hogy az egyik a szekéren fekszik, míg a másik húzza azt. Erre ma sok példát látunk.

Lehet, hogy a két ember ellentétes irányba húzza, ilyenkor mindenkinek más a célja.

Lehet, hogy mindketten a szekéren ülnek és a szekér csak gurul magától. Ez bizony egyszer meg fog állni.

7755c521fdc12dfb024923757e429a82--life-of-luxury-luxury-girl.jpg

És van az az ideális állapot, amikor mindketten azonos irányba húzzák a szekeret. Ekkor a célok azonosak. Az eredményt közösen, társként, egyenrangú felekként érték el. A szeretet mellett, kialakul a tisztelet. Az a kapocs, ami egy életen át összetart. Ami az Élet völgyeiből kisegít és ami sokkal boldogítóbbá teszi a közös sikert.

el-si-ea.jpg

Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.

Ady Endre: Őrizem a szemed

És akkor térjünk vissza az első randihoz. A halálra ítélt boldogsághoz. Ne felejtsük, azokról beszélünk, akik valóban komoly kapcsolatot keresnek.

V1 - az elvárt, átlagos: A pasi mint macsó, domináns hím jelenik meg, a nő elegáns modellként, finom mosollyal fogyasztja a legfinomabb fehér bort. Kicsit flegma, kicsit megszerezhetetlen. A nő el van ámulva. Felpiszkálja az önérzetét, hogy megszerezze a pasit. De valljuk be, ekkor már a vadászösztön hajtja mindkét felet. A préda becserkészése, a trófea dicsősége. Mindkét fél részéről. De ha valakit csak a trófea dicsősége érdekel, akkor az nem fog megelégedni eggyel. És ne ringassátok magatokat, abban a szánalmas hitbe, hogy Ti majd megváltoztatjátok, veletek majd más lesz. A trófea számít, az izgalom. Nem a szürke hétköznapok. Nem az ágyba vitt reggeli, nem a betegségben megtörölt homlok, nem a vita utáni megbocsátás. Csak és kizárólag, a kapcsolati dominancia. A trófeavadász célja, hogy a külsőségekben tetszetős legyen. Mert ma ez mutatja a sikert, ettől látszik valaki sikeresnek. Ha a munkám, az életem céltalan, akkor legalább a kapcsolatomban látsszak sikeresnek. De abban a pillanatban, amikor a trófea gondot okoz, amikor a másikra figyelni kellene, amikor a gondok előkerülnek, a domináns fél lecseréli a másikat. A trófeavadász nem akar tükröt tartani élete elé, nem akarja beismerni a valójában sikertelen életét. Számára az instant siker, a másik megszerzése a fontos, a kielégülés.

letoltes.jpg

V2 - az őszinte: Vannak, azok a társkeresők, akik nem szeretnének részt venni a randijátékban. Egyszerűen, őszintén állnak hozzá. Megmutatják ki is ők valójában. Azt mutatják, akik. Lelkesek, naivak, és figyelmesek a másik iránt. (Will Smith: A randiguruban imádná őket). Bennük meg van még az őszinte szeretet. Nem dísznövényt keresnek, nem trófeát. Társat az Élethez. A randi megismerni szeretnék a másikat. Csak azzal randiznak, aki érdekes számukra. Naivságuk a vesztük. Mert a másik fél ezt nem szokta meg. Hiszen általában trófeamacsóval találkoznak. Lelke mélyén valószínűleg őszinte kapcsolatot keres, de nem tudja, az hogy néz ki. Számukra a megszokott az el nem érhető. Korábbi kapcsolati sérüléseik után úgy érzik jár a tökéletes kapcsolat. És nem veszik észre, hogy soha nem fogják megkapni azt amire vágynak. És kezdődik az önhazudozás. Nincs kémia, nem mozdított meg bennem semmit. Mert a szeretet, a figyelem ma nem trendi. Mert ha azt keressük, azt gondoljuk kémiának, ami egyszerűen alhasi vérbőség, akkor nagyon rossz helyen keresgélünk. A kémia a szívben és a lélekben alakul ki. A gondolatban, amiben megérezzük a jövőt, amikor el tudjuk képzelni, hogy a másik a gondok között is velünk marad.

dollarphotoclub_50619773.jpg

Persze minden randival együtt jár az is, hogy a másik egyszerűen nem tetszik. Ezt el kell fogadni. Férfiként és tovább állni!

woman-saying-no.jpg

De akkor mi a teendő? Azt gondolom, hogy kitartónak kell lenni. Aki őszinte, komoly kapcsolatra vágyik, számoljon le a randijátékkal. Ne ideákat keressen, hanem hallgasson a szívére. Higgyen önmagában, higgyen a szerelemben. Legyen őszinte, és fogadja el, ha kevesebb sikerrel jár. De amikor befordul a sarkon az igazi, nem kell több szó.

(A Közéleti Lúzer egy szubjektív vélemény. Ha tetszett kövesd a blogot, vagy likeold a Facebook oldalt.)

Kapcsolódó cikk: Miért vagy még mindig egyedül?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lifenjoy.blog.hu/api/trackback/id/tr913731618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása